Fotograaf van de week: Franka Pieterse

Als iemand mij vraagt ‘Waar woon je?’ en ik antwoord met ‘Nieuwkoop’ volgt zeven van de tien keer de opmerking ‘O! Dat is toch bij de Nieuwkoopse plassen?!’ (de andere drie hebben nooit van Nieuwkoop gehoord).

Ik woon al mijn hele leven in Nieuwkoop, een lintdorp dat ligt aan de Nieuwkoopse plassen, een gebied van 1400ha aan veenweide en plassen met bijzondere flora en fauna. Die plassen zijn echter niet het Nieuwkoop waar ik woon, sterker nog je kunt ze nauwelijks zien als je in het dorp zelf bent. Het Nieuwkoop waar ik woon is saai en monotoon, het staat vol met rijtjeshuizen gebouwd in de jaren zestig en splinternieuwe nieuwbouw, het is enorm aan het vergrijzen, er is weinig te beleven maar het is wel mijn thuis. In mijn serie probeer ik dat Nieuwkoop, het dorp achter het paradijs, te laten zien.

 

Franka Pieterse