Fotograaf van de week: Bas Kooij

Levensaders

Binnen mijn werk staan de consequenties van het menselijk ingrijpen in het landschap centraal. De serie ‘Levensaders’ gaat over de frictie tussen woongenot en infrastructuur. Mobiliteit en bereikbaarheid nemen in onze samenleving een belangrijkere plaats in; we kunnen vrijwel overal met de auto, trein, metro, enz. komen. Wegen en spoorlijnen krullen soms om huizenblokken heen. Wat vroeger een rustige tweebaansweg was, is nu een verkeersslagader met twaalf banen.

Het werpt de vraag op hoe en waar wij de grens trekken tussen persoonlijke belangen van bewoners en het algemene belang. Ondanks de vele onderzoeken en alle maatregelen, heeft vervuiling nog steeds een grote invloed op onze gezondheid en woongenot. In hoeverre kan men nog echt genieten van zijn woonplek en waar trekken zij en wij de grens?

 

Bas Kooij